Onderhoud

Om een mooi gazon te krijgen en te houden is regelmatig onderhoud van belang. Veel gazonnen zouden nog mooier zijn als ze goed onderhouden worden. Onderstaande informatie kan u helpen een mooi gazon te krijgen en/of te houden.

Voeding
Om uw gazon mooi en stevig groen te houden is het van belang dat u het gazon met regelmaat van een goede voeding voorziet. Als uw gazon lichtgroen of geel van kleur is en u het, in het groeiseizoen, minder dan één keer per week moet maaien, is het tijd om het gazon te voeden met een stikstof bevattende voeding.

Maaien en verticuteren
Het is belangrijk om uw gazon regelmatig te maaien. Dit betekent dat u in het groeiseizoen uw gazon gemiddeld twee keer per week moet maaien. Dit is van belang om een mooi, dichtbegroeid gazon te krijgen met een minimale kans op opkomst van onkruid en mos.

Ook dient u uw gazon minimaal één maal per jaar te (laten) verticuteren, zodat er weer meer lucht en licht bij de wortels van het gras kan komen en water en voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden.

Sproeien
Met name in de eerste periode, tot 4 à 6 weken na aanleg, is het belangrijk dat u de graszoden voldoende water geeft, zodat de wortels van het gras goed kunnen vastgroeien. Het beste is het om dan meerdere keren per week overdag een kleinere hoeveelheid water te geven. Na deze periode is het voldoende om eenmaal per week een grotere hoeveelheid water te geven.

Onkruidbestrijding
Om zo min mogelijk last te krijgen van onkruid is het verstandig om opkomend onkruid zo snel mogelijk uit te steken. Belangrijk is het om dit voorzichtig te doen, zodat u uw gazon zo min mogelijk beschadigd.

Mos
Mos kunt u het beste tegengaan door uw gazon goed te voeden en met regelmaat, maar niet te kort, te maaien.